Als we het woord dieet horen, heeft iedereen het over afvallen. Maar betekend diëten ook echt dat je bezit bent met afvallen? Diëten is simpelweg gewoon een bepaalde levensstijl in voeding. Dit kan ook een levensstijl zijn waarbij je juist wilt aankomen.
Diëten is een leefregel
Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, wat dus betekend “leefregel”. Het heeft dus niks met afvallen te maken. Toch heeft dieet een soort negatieve lading gekregen. Afvallen is vandaag de dag dan ook een soort begrip geworden. Iedereen wil het, maar het lukt niet. Er is van alles geprobeerd, maar het resultaat wordt niet behaald. Het ene apparaat of pil beloofd jou het meest prachtigste lichaam. Alleen als je het gaat gebruiken, gebeurd er uiteindelijk helemaal niks. Erg jammer, maar ik kan je vertellen, die prachtige dames en heren met die sixpack staan echt niet maar 10 minuutjes even op een een of andere buikspier apparaat. En dat hun hele lichaam ook veranderd. Dus onze haren gaan overeind staan als we ook maar ergens nog het woord afvallen of dieet zien staan.
Je hoeft geen bijzonder dieet te volgen
Wat als je helemaal geen speciaal dieet hoeft te volgen om lekker in je vel te zitten? Want dat is toch uiteindelijk het doel. Afvallen is niet de reden dat jij iets gaat ondernemen. De achterliggende gedachte is waarom jij gewicht wilt verliezen. Dat kan dus zijn, lekkerder in je vel zitten, zelfverzekerder zijn, meer energie etc.
Ga dus eens opzoek, waarom jij nu dat lichaam wilt, waar je van droomt. Want afvallen op zich willen we helemaal niet. Dat kost moeite. We moeten misschien toch ook een paar dingen laten staan. Tijdens het sporten kun je pijn voelen in je spieren. Moet je ook maar zin in hebben. Maar die gedachte er achter, het “waarom” drijft ons wel om het toch te doen.
Negatieve energiebalans
Wanneer jij een gezond persoon bent, zonder diverse klachten met chronische ziektes, is het helemaal niet zo lastig om lekkerder in je vel te zitten. Het enige dat je moet doen is minder eten dan dat jouw lichaam verbruikt. Negatieve energiebalans noemen we dat.
Ja lekker makkelijk hoor ik je denken. Ja maar zo makkelijk is het ook. Verbruik jij bijvoorbeeld 2500kcal op een dag en je eet rond deze aantal kcal, dan blijf jij op gewicht. Dit schommelt altijd een beetje, dat is normaal. Maar ga jij onder die 2500kcal zitten, dan is jouw verbruik hoger dan jouw inname en zul je gaan afvallen. Ongeacht wat jij eet. Dat zou zelfs kunnen met alleen maar naar de Mac gaan. Het nadeel is dat je veel meer honger op die manier gaat ervaren, dan wanneer je ook gaat kiezen voor de gezondere producten. Hiervan zijn het aantal kcal veel minder en kun je ten opzichte van de Mac borden vol eten. Hoe houd je het beter vol is de vraag. Heel veel eten met minder kcal of juist weinig eten met veel kcal per bord?
Ik wil je nog wel als kantekening meegeven, mocht je nu ineens het Mac Donalds dieet gaan volgen. Verstandig is om per 1000kcal, minimaal 100gr aan groenten en fruit binnen te krijgen. Dit in verband met vezels. Hoe minder onbewerkt voedsel je zult eten, hoe gezonder jouw lichaam van binnen zal zijn en uiteindelijk ook van buiten. Vezels zijn erg belangrijk bij het verteren van jouw voedsel. Hoe lager de vezels, hoe lastiger dit wordt. Het is maar net wat jouw doel is. Wil je alleen afvallen of aankomen ongeacht wat voor voeding het is, prima “be my guest”. Of wil je daarnaast ook je gezondheid verhogen en evt. jouw ziektes beter onder controle hebben? Langer doorleven met een gezond lichaam, in plaats van continu ziekenhuis bezoeken te brengen. Die keuze is aan jou.
Wat is jouw verbruik op een dag?
Het ingewikkelde zit hem erin “Hoeveel is dan mijn verbruik op een dag?”. Ook dat kun jezelf uitrekenen. Houd twee weken lang je gewicht bij. Sta op, ga naar het toilet en ga op de weegschaal staan, in ondergoed of schoon aan de haak. Dit schrijf je twee weken lang op. Daarnaast houd je bij, wat je eet. Dit kan met een MyFitnesspal app. Het is misschien even lastig, maar twee weken volhouden en van iedere dag schrijf je dit op.
De eerste zeven metingen van week één tel je op en maak hier een gemiddelde van. Dit doe je ook met je gewicht van week twee. Het aantal kcal tel je van de twee weken bij elkaar op en hiervan maak je ook weer een gemiddelde. Je ziet nu van week 1 en week 2 of je gewicht is gedaald, gestegen of gelijk is. Bij gelijk weet je dat dit aantal kcal per dag jouw onderhoud is. Is hij gedaald dan zit je onder je onderhoud. Is hij gestegen, dan zit jij boven je onderhoud en wil jij juist afvallen, zul je minder moeten eten. Wil jij juist aankomen, dan moet je dus meer gaan eten.
Ga het maar eens proberen. Lukt het niet of wil je meer weten over dit onderwerp, laat het mij weten ik help je graag verder.
Liefs Johanna