Zo maak jij wel die verandering

 Je baalt van je lichaam en droomt dat je er ooit zo uit zult zien als de mooie plaatjes die je op social media ziet. Op dit soort momenten bedenk je van alles: je eten moet anders, je gaat niet meer uit eten, je drinkt geen alcohol meer, je staat op tijd op om oefeningen te doen etc. Die ochtend gaat de wekker… Je had tenslotte plannen en je wilde aan de slag gaan om je doel te bereiken. Het is wel vroeg en je ligt best lekker. Eigenlijk heb je helemaal geen zin om eruit te gaan. Weet je wat? Je begint morgen echt of volgende week maandag. Maar van uitstel komt vaak afstel. Hoe zorg je er nu voor dat je wel je leefstijl blijvend verandert en het resultaat behaalt dat je voor ogen hebt? 

 Je wilt iets bereiken, maar als het eenmaal tijd is om in actie te komen haak je af. Weken of maanden later baal je nog steeds dat je er niet zo uitziet als de personen op de plaatjes die jij hebt opgeslagen. Maar je denkt bij jezelf: ‘Wat maakt het ook allemaal uit? Nog een extra dag koekjes of ijs eten kan vast geen kwaad.’

De plaatjes die jij ziet zijn niet alleen voor de personen die erop staan weggelegd. Jij kunt die resultaten ook echt bereiken. Hierbij is het wel super belangrijk om één ding te onthouden: wil jij je bestemming veranderen, dan moet je iets aan je reis hiernaartoe veranderen. Want zoals het gezegde zo mooi zegt: “Als je niets verandert, verandert er niets!”

Het is heel simpel: het resultaat is wat jij hiervoor hebt gedaan. Bevalt wat je nu ziet je? Ga dan vooral zo door. Bevalt dit je niet? Dan moet je iets aanpassen om een ander resultaat te krijgen. 

 “Als je niet bereid bent om iets te veranderen, verandert er ook niets.” 

 Als het eindresultaat je niet bevalt, dan moet je naar je gehele leefstijl kijken. Stel jezelf eerst de vraag: ben ik bereid om dingen te laten of juist extra te doen om het gewenste resultaat te krijgen? Is het antwoord ‘nee’? Accepteer dan vooral dat je blijft waar je bent. Als je niet bereid bent om iets te veranderen, verandert er name-lijk ook niets. Is het antwoord ‘ja’? Dan kun je wel het gewenste resultaat behalen. 

5 factoren

 Als je jouw leefstijl wilt veranderen en resultaat wilt behalen, is het vooral belangrijk om iets te doen met deze vijf punten: 

  • Voeding 
  • Beweging 
  • Sociale events 
  • Slaap 
  • Vocht 

Enkele of misschien wel al deze bovenstaande punten hebben jou nu geleid tot een resultaat waar jij je niet happy bij voelt. Soms kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals ziekte of medicijngebruik. Door met een of meerdere van deze punten aan de slag te gaan kun jij jouw resultaat veranderen.

Voeding

Voeding is op zich een heel simpel iets. Ons lichaam verbrandt iedere dag een bepaald aantal Kcal. Als we meer eten dan we verbranden, komen we aan. Eten we minder dan we verbranden? Dan vallen we af. Zo simpel is het. Uiteraard kunnen er nog andere factoren een rol spelen, maar wat betreft de invloed van voeding op onze vetmassa is dit de basis. 

“Voor het beste resultaat wil je jouw Kcal gaan bijhouden, zodat je weet wat erin gaat.” 

Voor het beste resultaat wil je jouw Kcal gaan bijhouden, zodat je weet wat erin gaat. Je kunt dan checken wat dit met je gewicht doet. Als je nooit hebt geweten hoeveel Kcal er zitten in de producten die je eet, is het heel lastig in te schatten hoeveel jij überhaupt eet op een dag. Houd daarom eens een eetdagboek bij. Wees hierin heel eerlijk naar jezelf toe. Schrijf elk klein hapje op.

Uiteraard zijn er ook andere methoden, bijvoorbeeld eten op gevoel. Voor sommige personen kan dit juist beter werken. Eet dan mindful en stop met eten als je voelt dat je maag gevuld is.

Zorg daarnaast dat je voeding voor 80% uit onbewerkt / semi bewerkt voedsel bestaat. Dus verse groenten en fruit, eiwitrijke producten en natuurlijke vetten.

Let ook eens op hoe jouw lichaam reageert op bepaalde producten. De een gaat super op bijvoorbeeld brood, terwijl de ander na het eten van brood wel drie maanden zwanger lijkt. Heb je dus producten waar je opgeblazen van raakt of een onprettig gevoel van krijgt? Laat deze producten dan eens staan. 

Beweging

Hoe actief ben jij? Pak je altijd de auto of ga je wandelen of fietsen? Heb je een zittend beroep of moet je tijdens je werk juist veel staan of lopen? De hoeveelheid beweging die je op een dag krijgt heeft veel invloed op je energieverbruik.

Iemand met een zittend beroep verbrandt veel minder dan iemand die de hele dag staat of heen en weer loopt. Een serveer-ster wandelt zonder moeite 12.000 stappen per dag, terwijl iemand met een kantoorbaan net de 3.000 stappen aftikt.

“Door het vergroten van je spiermassa gaat je energieverbruik omhoog.” 

Zit jij veel stil? Ga dan meer wandelen of fietsen. Stel als doel 10.000 stappen per dag. Je kunt hier ook in kleine stapjes naar opbouwen. Vraag daarnaast een stabureau aan bij je werkgever. Staand verbruik je al een stuk meer energie dan zittend.

Voor echt resultaat wil je krachttraining gaan doen, minimaal twee keer per week. Door het vergroten van je spiermassa gaat je energieverbruik omhoog. Hierdoor wordt uiteindelijk je vetmassa lager en wordt je lichaam strakker. 

Sociale events

Ben jij iemand die graag uit eten gaat of andere sociale events opzoekt? Dan moet je hierin keuzes maken. Als je vaak uit eten gaat, heb je geen idee hoeveel je nu eigen-lijk binnenkrijgt. We eten dan namelijk vaak meer dan dat we denken. Beperk hierin je activiteiten, zodat jij zelf in de hand hebt wat je eet. Of maak gezondere keuzes als je op een evenement bent.

“Alcohol bestaat uit loze Kcal en breekt je spieren af.” 

Denk hierbij ook aan het gebruik van alcohol. Wil je dat alcohol geen invloed heeft op je resultaat? Dan kun je als vrouw het beste niet meer dan één tot twee glazen alcohol per week drinken. Alcohol bestaat uit loze Kcal. Ook breekt alcohol je spieren af, terwijl je juist je spiermassa wilt behouden of opbouwen om dat strakke lichaam te krijgen. 

Slaap

Slaap is een mega belangrijke factor voor het behalen van goede resultaten. Dit wil je toch echt naar de 7 tot 8 uur per nacht brengen. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je minder vetmassa verliest. Ook brengt het nog veel andere nadelen met zich mee.

Als je te weinig hebt geslapen, kun je meer last krijgen van cravings. Je lichaam zoekt namelijk naar energie, omdat het te weinig slaap heeft gehad. Grote kans dat je hieraan toegeeft en meer gaat eten, waardoor je aankomt. Dit kun je makkelijk voorkomen door voldoende uren te slapen.

Vocht

Het lijkt misschien simpel, maar voor het behalen van goede resultaten is genoeg drinken heel belangrijk. Voldoende drinken heeft veel voordelen, namelijk: 

  1. Het verhoogt je energieniveau 
  2. Je huid gaat er meer van stralen 
  3. Je stoelgang wordt beter 
  4. Je bent sterker tijdens je krachttraining 
  5. Je bent meer gevuld, waardoor je minder last hebt van cravings 
  6. Het bevordert je afvalproces 

De hoeveelheid water die je moet drinken op een dag is afhankelijk van je gewicht. Drink 1 liter water per 23 kilo lichaamsgewicht.

Gewoontes

Als jij elke dag aan de slag gaat met bovenstaande tips en je aan de afspraken met jezelf houdt, dan is een resultaat dat anders is dan wat jij altijd hebt gehad zeker gegarandeerd.

“Maak slechte gewoontes moeilijker en goede gewoontes makkelijker.” 

Hoe pas je dit nu toe in jouw dagelijkse leven? Hierbij spelen gewoontes een grote rol. Als je regelmatig hetzelfde doet, wordt dit na verloop van tijd een gewoonte. Gewoontes zijn er daarom ook niet zomaar uit te krijgen. Toch kun je wel resultaat bereiken terwijl je nog niet van je slechte gewoontes af bent. Dit doe je door de slechte gewoontes die je wilt afleren moeilijker te maken en de goede gewoontes die je wilt aanleren juist makkelijker te maken.

Stel dat je niet meer wilt snoepen. De meest simpele manier om hiermee te stoppen is geen snoep meer in huis halen. Je kunt ook al het snoep uit het zicht halen. Zo word je minder vaak getriggerd en zijn eventuele triggers een stuk minder groot. Leg het snoep bijvoorbeeld in de schuur of berging. Als je al lekker op de bank zit, zal de moeite die je dan moet doen om snoep te pakken je snel ontmoedigen.

Daarnaast wil je de juiste keuzes ook makkelijker maken. Bereid gezonde voeding van tevoren en zorg dat dit direct voor handen is.

Deze manier van gewoontes aanpassen kun je in elke vorm toepassen. Maak een checklist voor jezelf en vink elke dag af wat je hebt gedaan. Zo kun je dagelijks kleine successen vieren.

Je lichaam is erg gewend aan jouw gewoontes en maakt het plaatje graag voor je compleet zonder dat jij dat bewust door hebt. Zo wil je op de bank voor de televisie altijd iets lekkers, omdat je dit altijd al hebt gedaan. Als jij gaat zitten, vind je automatisch dat hier iets lekkers bij hoort.

Ga eens op een andere plek zitten dan dat je altijd zit. Of doe eens iets heel anders dan je normaal gesproken op die tijd doet. Heb je dan ook dat gevoel? Waarschijnlijk niet, want de tijd of ruimte is er dan niet en daardoor is de gewoonte er ook niet.

Zo kun je heel veel leren over jezelf. Dit kan je helpen om te veranderen en die doelen te bereiken waar je zo van droomt. Het is uiteindelijk voor iedereen haalbaar. Maar ben je bereid om hier echt mee aan de slag te gaan? Ja? Dan ga jij een mega gaaf resultaat neerzetten en super trots zijn op jezelf! “Maak slechte gewoontes moeilijker en goede gewoontes makkelijker.” 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geverifieerd door MonsterInsights