Je kent de slogan vast wel, “….mag iedere dag”. Ja dat komt de producent heel mooi uit, want dat is goed voor hun portemonnee. Je lichaam wordt er alleen niet blij van “iedere dag”. De ingrediëntenlijst voor ontbijtkoek:

Glucose-fructosestroop, ROGGEbloem, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), TARWEbloem, specerijen, aroma, gebrande suiker. Allergie-informatie: bevat gluten”

Oké als we deze ingredientenlijst zien, wat valt er dan op? Ik zie niet één keer, maar wel twee keer het woord “suiker”. Is één keer niet genoeg? Om ingrediënten te leren lezen, moet je weten dat waarvan het meeste inzit als eerste in de rij staat en dan opvolgend. Dus het meeste wat erin zit is “Glucose-fructosestroop”. Heel mooi woord, maar het is gewoon “suiker”. Als derde op rij nog een keer gewoon “suiker”, dan nog een keer “aroma”, dus suiker en als laatst “gebrande suiker”. Nog een keer suiker. Kortom 80% is suiker. Lekker verantwoord tussendoortje ;-).

Een alternatief voor gezonde ontbijtkoek en ook heel erg lekker.

Wat hebben we nodig. De benodigdheden:

  • 250gr roggebloem (biologische roggebloem bij AH verkrijgbaar)
  • 200gr melk (ik gebruik kokosmelk, maar kan ook amandelmelk)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels appelstroop (suikervrij) (Cromback bij AH is suikervrij)
  • 90gr natuurlijke honing (geen supermarkt honing) Of beter nog gebruik een aantal druppels stevia. Dat is helemaal geen suiker.
  • 2,5 eetlepel koek en speculaaskruiden
  • 2 theelepels baking soda

Voeg alles samen in een beslagkom en mix tot alles een goed gemixt geheel beslag is. Handig om te doen, is een velletje bakpapier in je cakeblik. Dan het beslag erin gieten. Hierdoor kun je straks nadat je ontbijkoek gaar is, deze zo uit je blik trekken, in plaats van bijvoorbeeld de helft van je cake en de andere helft zo lekker blijft zitten.

Zet het cakeblik in een voorverwarmde oven 55 min op 180 graden. Laat het na het bakken even afkoelen.

Tussendoortje of ontbijt

Deze ontbijtkoek kun je prima als een gezond tussendoortje eten. Je kunt het ook als ontbijt gebruiken. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen, zoals vezels.

Bewaartip

Je kunt deze ontbijtkoek ca. 3 tot 4 dagen afgesloten op een droge plek bewaren. Maar ik snijd de ontbijtkoek vaak in meerdere stukken en doe deze dan in de vriezer. De smaak is daarna nog steeds goed. Zo kun je eventueel een voorraadje maken.

Ik ben benieuwd hoe jij deze ontbijtkoek vind, laat gerust een reactie achter. Want dan weet ik tenminste dat ik niet al die lekkere recepten voor niks aan het maken ben 😉

Liefs Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geverifieerd door MonsterInsights