Dik worden heeft niet alleen met eten en bewegen te maken. Er zijn ook andere factoren die heel erg belangrijk zijn. Denk aan, stress, slaap, waterinname.

Het bijzondere is dat vroeger van alles één product was, zonder een light versie. Tegenwoordig heeft bijna elk product tien verschillende soorten en ook diverse light versie en dus deze bevat minder vetten en suikers en dus minder calorieën. Hoe kan het dan dat obesitas tegenwoordig een steeds groter probleem begint te worden?

Back to the ’50

Oké we gaan weer even terug naar een jaren geleden. Zeg de jaren ’50. Mensen aten vet en toch kwamen zij niet aan. Dit komt omdat het leven arbeidsintensief was. Er was geen computer, alles werd bijna met de hand gedaan. Dus het verbruik was veel hoger dan dat dit nu is.

We nemen even een persoon in onze gedachten, deze persoon heet Sam. Sam staat op en gaat naar haar werk, met haar auto. Op het moment dat Sam op haar werk aangekomen is gaat ze zitten op haar plek op haar bureaustoel, de enige wandelingen die zij maakt is van en naar het bureau van een collega. Heel misschien maakt Sam een wandeling in de middag pauze, maar er zijn genoeg die gewoon de kantine induiken. Einde van de dag loopt Sam weer naar haar auto en thuis aangekomen ploft zij neer op de bank. Ze is moe van de hele dag en echt geen zin meer om te sporten. Het aantal stappen dat zij op een dag heeft gezet is misschien rond de 4000 stappen.

We hoeven nergens meer moeite voor te doen

Kortom het verbruik van zo’n persoon is lichamelijk zo laag, dat er dus weinig energie verbruikt hoeft te worden. Echter eten we wel gewoon alles. We eten heel veel ligt producten, want dat is gezond toch?!. Alleen te veel hiervan dan komen we op een nog hoger aantal kcal dan we ervoor deden. Afhaalmaaltijden zijn op elke hoek van de straat te verkrijgen. We hoeven nergens meer moeite voor te doen, het eten ligt eerder voor onze voeten dan dat we ook maar ergens voor de deur uit hoeven. Super makkelijk en handig, alleen lichamelijk gezien qua beweging natuurlijk helemaal niet goed.

Probeer kleine aanpassingen voor groot effect

Bewegen is dus wel super belangrijk om onze verbranding hoog te houden. Probeer kleine veranderingen toe te passen. Pak de fiets als dit kan, ipv de auto. Ga je met de fiets, probeer het lopend te doen. Ga je vaak met de roltrap of de lift, pak de trap. Probeer minimaal 10.000 stappen op een dag te zetten. Kun je niet met de fiets of lopend, ga dan in je pauze wel lopen in plaats van weer zitten. In de avond na het eten even een wandeling maken, geeft ook meer energie.

Naast ons eten en bewegen zijn er nog andere factoren die echt van invloed kunnen zijn op ons gewicht. Deze ga ik in een nieuwe blog uitgebreid behandelen.

Momenteel zijn wij bezig met een 10.000 stappen per dag challenge. Doe jij ook mee? Volg Yoann_nl op Instagram en doe gezellig mee, want samen is makkelijker en motiverender dan alleen.

Liefs,

Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geverifieerd door MonsterInsights