Wanneer heb jij nu echt honger? Je denkt vast als je trek hebt in iets lekkers dat het direct honger is. Vaak hebben we hier in de middag of avond vooral last van. Wist jij dat je lichaam went aan wanneer je iets eet?
Is het wel echt honger of is er een andere oorzaak?
Maar is het dan wel echt honger of zou het ook iets anders kunnen zijn? Als ik elke dag precies dezelfde tijd iets eet, dan komt vaak net voor die tijd dat welbekende honger gevoel. Je lichaam is het immers gewend om iets te krijgen en dus zal jou ook vooral hieraan herinneren. Zodat jij niet vergeet hieraan te voldoen.
Laten we alvast voorop zetten dat wij echte honger niet kennen. Wij leven in een land waar altijd voldoende eten is en ons lichaam is nog nooit in een positie geweest waarin het ondervoed was en ons echt liet merken dat er nu echt voeding in moet. Dus het echte honger gevoel kennen wij niet eens. Wij denken het te kennen, maar dit zijn hele andere signalen dan echte honger. Daarnaast zijn er nog twee soorten honger. Dat is hersenhonger en dorst.
Verwar je honger met dorst?
Die honger in de namiddag of avond is vaak eerder dorst dan honger. Je denkt het gevoel te herkennen aan het honger gevoel, maar dan blijkt het juist dorst te zijn. Dit kun je uitproberen als je dit ervaart om eerst twee grote glazen water te drinken. Vaak is dan je ergste gevoel al weg. Je moet je lichaam even de tijd geven om dit te verwerken en grote kans dat dit gevoel binnen 20min weg is. We drinken vaak te weinig water. Door voldoende water op de dag te drinken voorkom je al dat je het dorst-honger gevoel niet meer ervaart. Om voldoende water te drinken kun jij dit voor jezelf uitrekenen. De regel luidt 1 liter water per 23kg lichaamsgewicht. Dat is wat jij nodig hebt per dag. Ikzelf ben 64kg. Dus ik moet 64/23= 2,7 liter water per dag drinken. Hierbij mag ik ook kruidenthee en koffie bij meerekenen geen frisdranken.
Zo drink je genoeg water op een dag
Dit lijkt misschien veel, maar ik start mijn ochtend al met een halve liter water. Drink vaak voor elke maaltijd twee grote glazen, wat ook al snel ca. 0,5 liter is. Zo heb ik in weinig momenten vaak al voldoende water binnen. Ik drink tussendoor veel thee, dus dan kom ik erg gemakkelijk aan de 2,7 liter water per dag. Dit ook niet teveel overschrijden, want te veel is ook zeker niet goed.
Dan is er nog de ‘lekkere trek’ honger
Tot slot hebben we nog “hersenhonger”. Dit is de lekkere trek honger. Als jij elke avond voor de tv een zak chips eet, probeer het maar eens een avond niet te doen. Dit is heel moeilijk. Dit komt omdat jouw lichaam gewend is om dit te krijgen bij een handeling die jij doet, TV kijken. Dus voor jouw lichaam is 1+1=2. Als de tv aangaat is dat een signaal dat er chips bij moet.
Daarnaast hebben we miljoenen bacteriën in ons lijf. Van elke voedingsstof hebben wij een bacterie. Hoe vaker wij chips, chocolade, suiker, appels, banaan eten hoe meer bacteriën er van deze soort in onze darmen komen. Dus de bacteriën die die overhand hebben in onze darmen, zullen ook het hardste gaan schreeuwen om nieuw eten. Daarom is dus ook een gevarieerd voedingspatroon zo belangrijk. Dat niet één bacterie jouw helemaal gek gaat maken om meer. Maar dat ze in evenwicht zijn en jij bij lekkere trek dus ook veel gemakkelijker de keuze kunt maken om iets te kiezen waar minder calorieën in zitten.
Ook hier kun je weer testen of je echt honger hebt of dat het lekkere trek is, dus hersenhonger. Als je dit gevoel ervaart neem dan eerst twee grote glazen water. Hebben we de dorsthonger ook meteen uitgesloten en eet vervolgens een product die veel massa heeft, maar weinig is in calorieën. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een hele komkommer, aardbeien of watermeloen. Wacht 20 minuten en deze 20 minuten zijn uiteraard de zwaarste minuten van je leven om toch niet direct toe te slaan naar de koeken, chips of chocolade. Maar als je na 20 minuten nog steeds dit gevoel hebt, dat betekend dat je echt iets moet eten omdat je lichaam hierom vraagt. Dit is natuurlijk niet de echte honger, maar gewoon trek in goed eten om goed te blijven functioneren.
Liefs, Johanna